chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

A KÓS KÁROLY SZAKKÖZÉPISKOLA ÚJ TANMŰHELYE A MINŐSÉGI SZAKOKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN

Kos Muhely13

A régi, megerősített alapokra épült szerkezet befejezésével és a termek berendezésével véget ért a Kós Károly Szakközépiskola tanműhelyeinek építése, felszerelése. A négyféle szakma gyakorlati képzését szolgáló, 6,3 millió lej értékű beruházás szerves részét képezi a szakoktatási rendszer fejlesztésére irányuló városvezetési célkitűzéseknek. 

 

Csíkszereda taplocai városrészében, a Kájoni János, a Kós Károly és a Venczel József Szakközépiskolák oktatási helyszínein az elmúlt időszakban több olyan beruházás is megvalósult – külső, illetve saját forrásokból –, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a szakoktatásban részt vevő diákok különböző szakágakban minőségi terekben minőségi felkészülésben részesülhessenek. Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester helyszíni sajtótájékoztatón számolt be minderről. 

Az Európai Unió és a román kormány társfinanszírozásának köszönhetően 2021 nyarától a Kájoni János és a Venczel József Szakközépiskolák diákjai már korszerűen felújított iskolaépületekben tanulhatnak. „De nemcsak külső forrásokra támaszkodtunk, hanem figyelembe vettük az iskolák rövid távon támogatható prioritásait, így sikerült városházi költségvetésből a Venczel József Szakközépiskola tanműhelyébe korszerű szerszámgépeket vásárolni és fejleszteni a fűtéshálózatot több mint negyedmillió lej értékben” – idézte fel a polgármester.  

A Kós Károly Szakközépiskola új tanműhelye is régi vágya az intézménynek és a városnak: alapjai még 2008-ban megépültek, a munkálatok azonban abbamaradtak. Újabb nekifutásra a csíkszeredai Equartis Architects Kft. tervei alapján a bukaresti Niliten Construcții Kft. fejezte be az építést. A szerkezet kivitelezését megelőzte a régi alapok megerősítése, és a folyamat a tanműhelyek felszerelésével zárult. A 921 négyzetméter alapterületű új épületben létrejött egy-egy tanműhely a famegmunkáló, az épületgépész és a kőműves szakma gyakorlati alapjainak elsajátítására, továbbá kialakítottak egy informatikai laboratóriumot is – számolt be a részletekről Sógor Enikő. Mint mondta, az épület már csak arra vár, hogy az itt tanuló közel 500 diák használatba vegye. Szén János, az intézmény igazgatója szerint minden bizonnyal öröm lesz a tanulóknak is ilyen körülmények között tanulni, dolgozni. A 6,3 millió lej összköltségű beruházást az Európai Unió 5,29 millió lejjel, az állami költségvetés pedig 809 ezer lejjel támogatta. A város saját hozzájárulása 201 ezer lej volt.

 

A jelen aktualitásai mellett viszont fontos az a jövőt meghatározó folyamat is, amely hosszú időre előretekintve meghatározza a szakiskolai oktatás minőségét és annak fejlesztését – mutatott rá Korodi Attila polgármester. Az önkormányzati struktúrákból, oktatási intézményekből, cégekből és vállalkozói szervezetekből megalakult 21 tagú szakoktatási szövetség vezetőjeként Csíkszereda Önkormányzata ugyanakkor közel 100 millió lej értékű pályázatot nyújtott be az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) alapjaihoz a taplocai szakiskolai kampusz többrétű fejlesztésére – ez a beruházás is a szakoktatás megerősítését és a duális képzés fejlesztését szolgálja.

Kos Muhely13