chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

A KÖLTSÉGVETÉS KÉTHARMADÁT FEJLESZTÉSEKRE SZÁNJUK

Kv

Csíkszereda Önkormányzata a város 2023-as költségvetéséről szavazott mai soron kívüli ülésén. A 392,39 millió lejnek 66 százaléka (258,22 millió lej) a fejlesztési alapot erősíti, a fennmaradó 134,17 millió lej pedig a működést fedezi. A korábbi évekből példátlanul magas arány az uniós forrásoknak köszönhető: idén a mobilitási terv beruházásait kell csúcsra járatni, és további nagy értékű projektek kezdődnek el.

 

A városvezető testület a tavalyihoz hasonlóan idén is már februárban elfogadta a megyeszékhely költségvetését. „Erős költségvetéssel vágunk neki a 2023-as esztendőnek. Városvezetői mandátumunk kezdetétől már közel 114,5 millió lejt kifizettünk beruházásokra, és mivel két és fél év alatt a működési alapból közel 83 millió lejt sikerült megtakarítanunk, továbbra is egyensúlyban vagyunk. 40 millió lejes beruházási megtakarítással vettük át a város irányítását, és a működési megtakarítások, valamint a projektek különféle társfinanszírozásai azt eredményezték, hogy most már 70,8 millió lejes beruházási tartaléknál tartunk. Erre nagy szükség lesz, mert óriási fejlesztéseket valósítunk meg, és az előkészítettek is ugyanilyen nagy léptékűek. Évről évre egyre nagyobb összegekkel támogatjuk az oktatást, a kultúrát, a sportot, az egyházakat, és igyekszünk minden hasznos társadalmi, közösségi projektben partnerek lenni” – fogalmazott az önkormányzati ülésen Korodi Attila polgármester.

A bevételi forrásokat illetően a személyi jövedelemadóból tervezett bevételek összege a tavalyihoz képest 11 millió lejjel növekedve megközelíti a 85 millió lejt, az áfa-visszaosztásokból származó összeg pedig 38,8 százalékkal növekedve 21,84 millió lejre emelkedett. Az uniós források 136,64 millió lejt, az állami források 39,5 millió lejt tesznek ki, továbbá a költségvetés részét képezik a hőszigetelés előtt álló tömbházak lakóinak hozzájárulásai – ez az összeg meghaladja a 11 millió lejt.

A kultúra és a sport támogatásának összege is növekedett – utóbbit nagyban erősíti a sportinfrastruktúrát működtető Csíki Sport és Rekreatív Kft. 3,3 millió lejes támogatása. Az egyházi támogatások 750 ezer lejről 1 millió lejre növekedtek, az útkarbantartás hatékonyságának köszönhetően pedig az erre a fejezetre szánt összeget is a tavaly már rekordösszegű 6,8 millió lejről idén 8,6 millió lejre bővítették.

Ez a költségvetés már a következő évek nagyléptékű fejlesztéseinek költségvonzatát is tükrözi: az Országos Helyreállítási Terv és az Anghel Saligny Program keretéből aláírt finanszírozási szerződések összegei is visszaköszönnek.

A költségvetés sarokszámait ismertető bemutató ide kattintva érhető el.

Kv