chevron_right
Helyi hivatalos közlöny

2023-AS RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS: VÁRJUK A JÓ ÖTLETEKET!

Rk1

Csíkszereda Önkormányzata idén is 500 ezer lejt különített el a részvételi költségvetésre: ezt az összeget olyan civil projektek megvalósítására költik, amelyek kétkörös szavazás után a legnépszerűbbnek bizonyulnak a lakosság körében. Hat kategóriában várjuk a kidolgozott projektterveket, amelyeknek benyújtási határideje március 15.

 

A részvételi költségvetés tavaly még újdonságnak számított Csíkszeredában. A kezdeményezés sikerére építve idén újra meghirdettük a versenyt, mert továbbra is kíváncsiak vagyunk rá, hogy a városlakók mit változtatnának meg, mit fejlesztenének a lakókörnyezetükben vagy akár a teljes várost érintő kérdésekben. Az idei kiírást ma sajtótájékoztatón hirdette meg Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester.

Mint a polgármester kifejtette: a keret idén is 500 ezer lej. A részvételi költségvetés kiírásába bárki csatlakozhat, aki betöltötte a 18. életévét és csíkszeredai lakhellyel vagy ide szóló lakcímmel rendelkezik. Az ötletek származhatnak a város polgáraitól (egyénileg vagy csapatban), de akár civil szervezetektől, sportkluboktól és kereskedelmi egységektől is.

A tavaly bejáratott hat kategórián nem változtattunk:

• sétányok, járdák és gyalogosövezetek;

• mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés

• zöldövezetek és játszóterek;

• közterületek rendezése;

• sport-, oktatási- és kulturális infrastruktúra;

• digitális város.

Sógor Enikő alpolgármester bizottsági tag minőségében, a tavalyi tapasztalatok alapján nyomatékosított néhány szempontot. Fontos, hogy a benyújtott projektjavaslatok közérdekű célt szolgáljanak. Magánterületre nem terjedhetnek ki a projektek, és a város folyamatban levő beruházásait sem befolyásolhatják. Kizáró tényező lehet, ha a javasolt projekt a megvalósítás után jelentős működtetési költségeket (pl. karbantartás, szerzői jogok fizetése stb.) vonna maga után.

A benyújtott terveket első lépésben önkormányzati képviselőkből és városházi szakirodák személyzetéből álló bizottság bírálja el, és ezután kezdődik a versenyeztetés. Az első szavazási körben minden kategóriából egy-egy ötletet támogathatunk szavazatainkkal a https://reszvetelikoltsegvetes... weboldalon. A második körbe kategóriánként legfeljebb két tervezet juthat tovább, az így összeálló maximum tizenkét ötlet közül viszont már egyedül a legszimpatikusabbra adhatjuk le a voksunkat. A szavazathalmozás elkerülése érdekében a szavazáshoz szükséges a személyi szám (CNP) közlése.

Az egyes projekteket az önkormányzat legfeljebb 100 ezer lej értékben támogatja, áfával együtt – ennek fedeznie kell esetenként a tervezési, engedélyeztetési költségeket is.

A végső eredményhirdetés június 1-re várható, a megvalósítások pedig folyó év második felére, illetve 2024 első felére.

Korodi Attila és Sógor Enikő megjegyezte: a városlakóktól származó ötletek hiteles iránymutatói a fejlesztési igényeknek.

A 2023-as részvételi költségvetés naptára:

• 2023. február 15.–március 15.: projektek benyújtási határideje

• 2023. március 15.–31.: projektek elemzése

• 2023. április 1–30.: első szavazási kör

• 2023. május 2–6.: az első szavazási kör hitelesítése

• 2023. május 9–20.: második szavazási kör

• 2023. május 23–31.: második szavazási kör hitelesítése

• 2023. június 1.: eredményhirdetés

 

A projektjavaslatokat ezen a linken lehet benyújtani.

A kérdőív kitöltése előtt kérjük, alaposan olvassák el a szabályzatot! 


A 2022-es részvételi költségvetés projektjei

Az első csíkszeredai részvételi költségvetés alkalmával a szavazatok nyomán hat projektet ítélt támogathatónak a bizottság.

Azóta megvalósult a Stadion utcai Calisthenics park fejlesztése, és amint az időjárás engedi, felszerelik a kerékpárlekötőket is a Fenyő utca 9/A lépcsőháznál. Engedélyeztetési fázisban áll a Központi parkba tervezett hangszerpark, illetve új játékelemek kihelyezése – az eszközök már rendelkezésre állnak. A Szív utca és a Temesvári sugárút találkozásánál levő zöld területre tervezett kutyafuttató szintén az urbanisztikai folyamatoknál tart, a Hóvirág utcai játszótér létrehozása érdekében pedig további egyeztetésre van szükség a pályázó és a városháza között.

Rk1